Recept met erwten
Hollandse erwtensoep met rundvlees
Hollandse erwtensoep met rundvlees

Recept met erwten

Hollandse erwtensoep met rundvlees

Hollandse erwtensoep met rundvlees

Erwtensoep is extra lekker met dit koude en winterse weer, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Daarom hebben we een lekkere variatie op de klassieke snert gemaakt: Hollandse erwtensoep met rundvlees. Rundvlees heeft een sterkere smaak en gaat goed samen met een romige kom erwtensoep. Door gebruik te maken van runderschenkel krijg je niet alleen de smaak van het vlees, maar ook die van het been en merg. Dit zorgt voor een extra krachtige bouillon en een heerlijk volle smaak. Runderschenkel is echt stoofvlees en perfect voor een goedgevulde erwtensoep.

Het verschil tussen klassieke snert en erwtensoep met rundvlees

Traditionele erwtensoep wordt vaak gemaakt met varkensvlees, zoals spek en rookworst, wat zorgt voor een hartige en licht rokerige smaak. In deze variant gebruiken we rundvlees, wat de soep een vollere smaak geeft zonder de rokerigheid. Het merg en de gelatine uit de schenkel maken de bouillon rijker, terwijl het vlees heerlijk mals wordt. Een stevige, smaakvolle erwtensoep die net even anders is dan de klassieke versie!

Tip: Week de spliterwten een nacht van tevoren in ruim water. Hierdoor garen ze sneller en wordt de soep nog romiger!

Bereidingswijze Hollandse erwtensoep met rundvlees

Hoe maak je de Hollandse erwtensoep met rundvlees?

  1. Spoel de groene spliterwten meerdere keren en doe ze samen met de knolselderij, wortel, prei, bleekselderij, ui, runderschenkel, laurier en bouillon in een grote pan.
  2. Breng aan de kook en zet het vuur zacht. Laat de soep zachtjes minimaal 2,5 uur zachtjes koken en schuim steeds af. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  3. Neem na 2,5 uur de runderschenkel uit de pan en snijd het vlees in stukjes. Gooi het bot van de schenkel weg. Doe het vlees terug in de pan en breng de soep indien nodig op smaak met peper en zout.
  4. Je kunt de soep een dag van tevoren bereiden zodat de smaken nog beter intrekken. Vind je de soep te dik geworden, voeg dan wat water toe. Je bewaart de Hollandse erwtensoep met rundvlees 2 à 3 dagen in de koelkast of vries hem in porties in.
Hollandse erwtensoep met rundvlees
43
5/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 8 personen.
  • 500 gram spliterwten
  • 1/2 knolselderij, in blokjes
  • 3 wortelen, in plakjes
  • 2 preien, gehalveerd en in ringen
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 gram runderschenkel
  • 2 liter runderbouillon
  • peper en zout (optioneel)
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten