Ouderwets lekkere erwtensoep

Recept met erwten

Ouderwetse erwtensoep maken

Op de vraag welke ouderwetse erwtensoep het lekkerst is zegt Renate van FoodLoveLifeBeing steevast die van mama. Toen ik enkele weken geleden door peulvruchten.nl werd uitgedaagd om met hun erwtensoep box mijn lekkerste recept te maken hoefde ik niet lang na te denken. Met veel liefde en plezier deel ik mijn ouderwets erwtensoep recept en dat is het recept van mama; een bordje comfortfood pur sang. Eén hap en je wordt gevuld met warmte; het is alsof mama haar armen om je heen slaat, en het enige dat je wilt is een volgende hap.

Bereidingswijze ouderwetse erwtensoep

Hoe maak je de ouderwetse erwtensoep?

  1. Spoel de spliterwten goed af en doe ze in een grote soeppan. Voeg de knolselderij, winterwortelen, aardappelen, uien, prei, laurierbladeren, casselerrib en het zuurkoolspek toe aan de runderbouillon. Breng het geheel aan de kook.
  2. Zodra de soep kookt, zet je het vuur lager en houd je de soep tegen de kook aan. Schep het schuim dat zich vormt af met een schuimspaan.
  3. Laat de soep zo’n 3,5 uur zachtjes koken op laag vuur. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  4. Haal na 3,5 uur de casselerrib en het zuurkoolspek uit de pan. Snijd het vlees in stukjes en verwijder het bot van de casselerrib. Doe het vlees terug in de pan.
  5. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de soep met plakjes rookworst (verwarm deze apart volgens de verpakking). Geniet van de soep met een snee Limburgs desem roggebrood, belegd met katenspek, of kies voor een snee roggebrood en zure haring. De favoriet van mijn schoonzus.

Tip: Maak de ouderwetse erwtensoep een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Na een nacht in de koelkast zal de soep indikken. Bij het opwarmen kun je wat water toevoegen als de soep te dik is.

Ouderwetse erwtensoep maken met rookworst en spliterwten, geserveerd in een kom
menu-bars menu-close Menu Sluiten