Recept met erwten
Ouderwets lekkere erwtensoep
ouderwets lekkere erwtensoep

Recept met erwten

Ouderwets lekkere erwtensoep

Op de vraag welke erwtensoep het lekkerst is zegt Renate van FoodLoveLifeBeing steevast die van mama. Toen ik enkele weken geleden door peulvruchten.nl werd uitgedaagd om met hun erwtensoep box mijn lekkerste recept te maken hoefde ik niet lang na te denken. Met veel liefde en plezier deel ik mijn ouderwets lekkere erwtensoep recept en dat is het recept van mama; een bordje comfortfood pur sang. Eén hap en je wordt gevuld met warmte; het is alsof mama haar armen om je heen slaat, en het enige dat je wilt is een volgende hap.

Bereidingswijze ouderwets lekkere erwtensoep

  1. Spoel de spliterwten af en breng ze in een grote soeppan samen met de knolselderij, winterwortelen, aardappelen, uien, prei, laurierbladeren, casselerrib en het zuurkoolspek in de runderbouillon aan de kook. Zodra de soep kookt draai je het vuur lager en hou je de soep tegen de kook aan, schep schuim dat boven komt drijven af met een schuimspaan. Laat de soep ca. 3,5 uur op laag vuur opstaan en roer regelmatig door de soep om eventueel aanbranden op de bodem te voorkomen.
  2. Neem na ca. 3,5 uur de casselerrib en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes, gooi het bot van de casselerrib weg. Doe het vlees terug in de pan en breng de soep zou je dat nodig vinden nog op smaak met peper en zout. Ik maak erwtensoep altijd een dag vooraf dan kunnen de smaken goed intrekken en na een nacht staan dikt de soep nog in. Wanneer je de soep opwarmt kun je wat water toevoegen zou je hem te dik vinden.
  3. Mama serveert de soep altijd met wat plakjes rookworst (verwarm deze apart in warm water volgens de instructies). Serveer de soep ook eens met een snee Limburgs desem roggebrood belegd met een plak katenspek of wat dacht je van een snee roggebrood met een zure haring; zo eet mijn schoonzus haar erwtensoep het liefst.
ouderwets lekkere erwtensoep
32
3/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 8 personen.
  • 500 gram spliterwten
  • 1/2 knolselderij, in blokjes
  • 2 winterwortelen, in blokjes
  • 2 grote aardappelen, in blokjes
  • 1 prei, gehalveerd en in ringen
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 gram casselerib (of schouderkarbonad)
  • 400 gram zuurkoolspek aan één stuk
  • 2 liter runderbouillon
  • 1 slagersrookworst
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten