Nieuws: internationale maaltijden met peulvruchten

Nieuws: internationale maaltijden met peulvruchten

Op reis met peulvruchten: Peulvruchten wereldwijd

Niet alleen in Nederland eten we ze graag, peulvruchten worden wereldwijd gegeten! Ze zijn gemakkelijk te verbouwen en het zijn geweldige bronnen van essentiële voedingsstoffen. We nemen je in deze blog mee op reis en vertellen je hoe men wereldwijd geniet van peulvruchten.

Gezond leven met peulvruchten

Er zijn vijf gebieden op de wereld waar de mensen het meest gezond zijn en het oudst worden: de Blue zones. Deze vind je in Japan, Italië, Griekenland, Californië en Costa Rica. In deze gebieden worden veel bonen gegeten. De mensen zijn daar gemiddeld tot op hoge leeftijd ontzettend fit en daar kunnen peulvruchten zeker aan bijdragen. Maar dit zijn natuurlijk niet de enige landen waar veel peulvruchten gegeten worden. Overal ter wereld worden peulvruchten gewaardeerd. Ze zijn goed te bewaren, budgetproof en heel voedzaam.

Kikkererwten internationaal

Hummus, falafel, curry, Marokkaanse stoofschotels, farinata, de kikkererwt is internationaal erg geliefd! En hoe kan het ook anders want kikkererwten smaken niet alleen geweldig, je kunt er ook nog eens hartstikke veel mee! Kikkererwten kun je malen voor kikkererwtenmeel, ook wel besan genoemd. Wanneer je bij een toko bent en je ziet besan liggen dan weet je nu wat het is. Met kikkererwtenmeel maak je pannenkoeken maar ook een heerlijk bananenbrood  en het is de basis voor een Italiaanse farinata. Farinata is een dunne koek van kikkererwtenmeel en rozemarijn die je bij de borrel kunt eten. Je maakt van gekookte kikkererwten heel snel een lekkere snack door ze met kruiden te roosteren in de oven en ze vormen natuurlijk de basis van hummus en falafel! Verder zijn ze in tal van gerechten heerlijk! Van salades tot stoofschotels en pasta’s, de kikkererwt is altijd lekker.

Bonen als basis

Wat zou het bekendste gerecht zijn met bonen? Is dat de Mexicaanse chili of toch het typisch Engelse ontbijt van witte bonen in tomatensaus? Hoe dan ook, bonen worden wereldwijd zeer gewaardeerd. De Toscanen worden van oudsher mangiafagioli (boneneters) genoemd. Daar zijn bonen onderdeel van de traditionele boerenkeuken. Ook in Nederland eten we graag bonen en maken we regelmatig internationale gerechten zoals de chili con carne. Bonen groeien makkelijk, zijn goedkoop en, net als de kikkererwt, veelzijdig in het gebruik. In Guatemala zijn bonen dagelijkse kost en eten ze ze ook nog eens het liefst de hele dag door. Bij het ontbijt maar ook ’s middags en ’s avonds. Ze maken er puree van of eten het in tomatensaus. De Grieken verwerken ze graag in een stoofschotel: gigantes plaki zijn Griekse reuzenbonen uit de oven met een vleugje kaneel! Ontdek meer over deze lekkere peulvruchtensoort in het bonen overzicht.

Erwten: niet alleen voor erwtensoep

Hollandser dan erwtensoep wordt het bijna niet maar wij zijn niet de enige die erwten eten. Roti worden bijvoorbeeld ook gemaakt van erwten! De Surinaamse roti zijn een soort pannenkoeken van gele spliterwten en ze worden vaak gevuld met aardappel, kouseband en kip. Eigenlijk is het gek dat de doperwt in menig vriezer standaard aanwezig is maar dat de gedroogde erwten wat minder vaak gegeten worden. Neem eens een zakje mee en ga er bijvoorbeeld mee aan de slag voor een heerlijke vegetarische erwtensoep met tijm.

Linzen voor elke dag

Met linzen kun je werkelijk waar alle kanten op. Dahl, curry’s, linzensoep, Italiaanse gerechten met linzen, Franse gerechten… Dit allerkleinste peulvruchtje is toch wel een echte krachtpatser in de keuken. Als basis voor een vega burger of als teken van geluk en rijkdom tijdens oud en nieuw in Italië. Door de neutrale smaak kun je het in vele gerechten gebruiken en zo kruiden als je zelf wil. Ook zijn linzen heerlijk door een salade of als basis van een lekkere soep. Het grote voordeel van linzen is dat ze niet geweekt hoeven te worden en ze hebben een korte kooktijd. Dit maakt ze ideaal om standaard in huis te hebben voor extra groenten in je gerecht of een snelle maaltijd! Doordat linzen zo voedzaam zijn, zijn ze ook perfect als vleesvervanger. Maak er bijvoorbeeld pastasaus van.

menu-bars menu-close Menu Sluiten