- Bereidingstijd 30 minuten
- Type keuken Hollandse keuken
-
Moeilijkheidsgraad
- Kookmodus
Bruine bonen met spek en ui
Recept met bonen
Zoete bruine bonen met spek en ui
Deze bruine bonen met spek en ui zijn de ideale basis voor een doordeweekse maaltijd. De romige bruine bonen combineren ontzettend goed met de knapperige, zoete mais en de zoute, uitgebakken spekjes. Hier smult iedereen van! Geen poespas, gewoon eenvoudige Hollandse smaken die perfect bij elkaar passen. Het is bovendien een voedzaam en budgetproof gerecht dat je met een paar ingrediënten al op tafel zet.
Snel aan tafel met bruine bonen
Ook met gedroogde peulvruchten kun je snel aan tafel! Het is een kwestie van een beetje voorbereiding. Week en kook in één keer een grote hoeveelheid bruine bonen en vries in wat je niet direct nodig hebt. Zo heb je altijd een voorraadje klaar voor dit makkelijke recept voor bruine bonen met spek en ui. Ideaal voor drukke doordeweekse avonden.
Bereidingswijze
Hoe maak je bruine bonen met spek en ui?
- Spoel de bruine bonen af en week de bonen één dag van tevoren in schoon water (4 keer zoveel water als bonen). De bruine bonen kunnen ook ‘s nachts worden geweekt. Bekijk hier de exacte weektijden.
- Breng de bruine bonen in ruim, schoon water aan de kook. Kook ze, met de deksel op de pan, beetgaar. Voeg pas een kwartier voor einde kooktijd zout toe zodat de bonenvelletjes zacht blijven.
- Snipper de uien wanneer de bonen al even opstaan. Bak de spekjes uit in een wok en voeg vervolgens de uien toe. Giet ondertussen de bruine bonen af en laat ze even uitlekken.
- Voeg, zodra de uien glazig zijn, de maïs, mosterd, azijn, bruine suiker en stroop toe. Roer goed door en voeg de bruine bonen toe. Warm alles goed door.
Tip
Maak dit gerecht extra pittig door de spekjes te vervangen voor blokjes uitgebakken chorizo. Voeg ook eens rode paprika toe voor nog meer groenten.
Voedingswaarde (per persoon)
Calorieën: 625 kcal | Koolhydraten: 90 g | Waarvan suikers: 20 g | Eiwitten: 36 g | Vetten totaal: 13 g | Waarvan verzadigd vet: 4 g | Vezels: 27 g
Koken met bruine bonen
Bruine bonen zijn veelzijdig en toepasbaar in allerlei gerechten. Wil je wat vaker bruine bonen op het menu zetten? Maak dan één van de volgende recepten: