Vragen over Peulvruchten?
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over alle soorten gedroogde Peulvruchten.
Staat jouw vraag er toch niet tussen? Stuur je vraag dan op naar redactie@peulvruchten.nl
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over alle soorten gedroogde Peulvruchten.
Staat jouw vraag er toch niet tussen? Stuur je vraag dan op naar redactie@peulvruchten.nl
Heb je teveel peulvruchten gekookt? Dat is heel fijn, want zo eet je gelijk wat vaker peulvruchten. Je kunt ze in de koelkast afgesloten zeker zo’n drie dagen bewaren of vries ze met kookvocht en al in. Zo heb je altijd wat peulvruchten op voorraad voor een lekker recept.
Je kunt de weektijd van peulvruchten verkorten door ze te weken in gekookt water. Spoel de peulvruchten goed af, en schep ze in een pan gekookt water (let op dat je ze laat weken in een grote hoeveelheid water, want de bonen worden groter tijdens het weken en nemen het water op), zet de warmtebron uit en laat ze ca. 3 uur weken voor je ze gaat bereiden. Linzen en spliterwten hoeven niet te weken voor het bereiden. Bekijk alle kook en weektijden.
Het advies geldt om 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen.
Bron: voedingscentrum
Gebruik 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Deze hoeveelheid verdubbelt zich na weken en koken.
Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
Blindbakken met peulvruchten is ideaal. Gebruik het liefst een flinke hand oude peulvruchten en leg deze op het bakpapier op de bodem van het deeg.
Blind bakken is het voor- of gaar bakken van het deeg wanneer je een taart maakt met een vulling die eerder gaar is dan het deeg, niet gebakken hoeft te worden of anders zijn vorm verliest. Door het deeg eerst te bakken, gevuld met een zogenaamde “blinde” vulling, zorg je er namelijk voor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt, en voorkom je dat het zompig wordt. (bron: Culy.nl)
De peulvruchten kun je laten afkoelen en opnieuw gebruiken, maar alleen voor blindbakken.
Lees hier alles over blindbakken.
Het kookwater van peulvruchten kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld soep of om je stoofschotel wat smeuïger te maken. Gooi het dus zeker niet weg!
Peulvruchten kun je niet rauw eten en zullen altijd goed gekookt moeten worden.
Rauwe peulvruchten bevatten giftige stoffen die onder meer maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.
Kijk hier voor de juiste kooktijden.
Ja en je hoeft ze eigenlijk niet te weken. Doordat je ze gaart op een lage temperatuur worden ze gegarandeerd prachtig zacht. Wel is het zo dat sommige mensen eerder last krijgen van hun darmen door het weken over te slaan. Kijk dus van tevoren naar wat jij fijn vindt.
Giet voldoende water bij de bonen totdat ze ongeveer vijf centimeter onder staan. Doe de deksel op de pan en zet vervolgens de slowcooker aan. Kook de bonen gedurende zes tot acht uur.
Zout toevoegen zorgt ervoor dat de peulvruchten een taaier velletje krijgen. Voeg pas zout aan het einde van de kooktijd toe, maar zonder zout kan ook.
Nee, linzen en spliterwten zijn de enige peulvruchten die je niet hoeft te weken en kunnen direct aan het gerecht worden toegevoegd.
Voor koude toepassingen dien je ze wel eerst even te koken.
Kijk hier voor de lekkerste recepten met linzen.
Peulvruchten bevatten van nature veel zetmeel en zijn dus niet koolhydraatarm. Wel bevatten ze langzame koolhydraten die voorkomen dat de bloedsuikerspiegel piekt en zitten ze bomvol vitamines en mineralen. Ook bevatten ze veel eiwitten die zorgen voor een verzadigd gevoel. Het is dus zeker mogelijk om peulvruchten toe te passen in een koolhydraatarm (of beperkt) dieet, maar wel met mate. Het ligt ook maar net aan het dieet en of het koolhydraatarm of beperkt is. In dat laatste past het wat beter.
De Groene erwten worden geteeld in de USA.
Het is een veel voorkomend probleem bij het eten van peulvruchten dat je er buikpijn van krijgt. Het kan helpen om peulvruchten langzaam te introduceren door een kleine hoeveelheid per keer te eten. Ook kan het helpen om in kaart te brengen van welke peulvruchten je het meeste last hebt. Er zijn soorten zoals groene spliterwten die geen velletje hebben wat ze vaak wat beter te verteren maakt. Ook pureren kan helpen. En let er vooral op dat je peulvruchten lang genoeg weekt en kookt. Hier vind je alle bereidingstijden.
Peulvruchten moet je gemiddeld 8 – 12 uur laten weken om de kooktijd te verkorten. Door het weken krijgen ze ook een romigere smaak en een zachte textuur. Tip, zet de peulvruchten in de week voor je naar bed gaat. Vergeten te weken? Verkort de weektijd door ze in kokend water te weken met de deksel op de pan. De weektijd is dan maximaal 3 uur.
Peulvruchten bevatten eiwitten, zetmeel, B-vitaminen, mineralen en veel voedingsvezels. Ze zijn eigenlijk vlees en aardappels bij elkaar. Je kunt peulvruchten dus prima gebruiken om je vlees te vervangen. Ze bevatten weinig vitamine C, dus peulvruchten en groenten zijn een goede combinatie. Maak eens een vegetarische hippe burger.
Gedroogde peulvruchten moet je eerst grondig wassen in koud water. Doe de peulvruchten in een grote kom met koud water en roer ze of wrijf wat met je handen. Verwijder alle vliesjes en vuil die komen bovendrijven en giet de peulvruchten af. Herhaal dit tot het water schoon is. Vervolgens is het vaak nodig om de peulvruchten te weken in koud water. De droge vruchtjes krijgen zo de kans om zich weer vol met vocht te zuigen, nemen aanzienlijk toe in volume en de kooktijd wordt daardoor korter. Ook worden de peulvruchten dankzij het weken beter verteerbaar, omdat de stoffen die moeilijk verteerbaar zijn, deels in het weekwater terechtkomen. Heb je snel last van je darmen dan kun je het weekwater wegspoelen, maar het hoeft niet.
De kooktijd van gedroogde peulvruchten staat op de verpakking. Het is een natuurproduct dus wij raden aan om tijdens het koken af en toe te proeven om te bepalen of ze al gaar zijn. Kook de bonen altijd goed gaar, dit is gezonder en smakelijker. Kijk ook hier voor de kooktijden van gedroogde peulvruchten.
Erwten groeien in peulen aan een lage plant. De groei van erwten is circa 90 dagen. Tijdens de oogst wordt de plant eerst los geschoffeld en na 2 dagen wordt de erwtenplant geoogst.
Onze peulvruchten zijn 100% natuurlijk. Dit houdt in dat er geen hulpstoffen aan onze producten zijn toegevoegd. Tijdens de teelt worden wel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze worden echter nooit op de erwt gespoten, alleen op de plant. De erwt zelf is vrij van bestrijdingsmiddelen.
Tussen het werken met bestrijdingsmiddelen en de oogst zitten een aantal weken. Dit is door de overheid als veiligheidsmarge opgenomen. Hier zijn wettelijke eisen aan verbonden. De boeren zijn verplicht deze data te geregistreren, zodat voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. Daarnaast controleren onze laboratoria onze peulvruchten regelmatig met een residu onderzoek.
Wil je precies weten waarom peulvruchten zo duurzaam zijn? Lees hier het blog van Joke Boon die er een mooi blog over geschreven heeft.
Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten veel vezels.
Bron: voedingscentrum.nl
Al onze peulvruchten zijn NON-GMO