Kidneybonen

Kidneybonen zijn rode bonen en hebben de vorm van een nier, daarom noemen ze in Engeland de rode boon ook wel de kidneyboon.

 

Weektijd:

  • Koud8-12 uur
  • Warm3 uur

Kooktijd:

  • Koudca. 1 uur
  • Warmca. 40-60 minuten

Bewaren:

  • Gekoeld1-2 dagen
  • Diepvries3 maanden

Smaak: Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak

Herkomst:

Toepassing: Kidneybonen worden verwerkt in bonen- en stoofschotels, maaltijdsoepen, wraps, taco’s en salades.

 

Kidneybonen zijn vrij groot in vergelijking met andere bonen. Het zijn niervormige roodbruine bonen en hebben een dik velletje. Deze bonen worden vooral gebruikt in chili con carne, Mexicaanse soepen en Caribische gerechten omdat ze hun vorm tijdens het koken goed behouden. Ze zijn stevig, vallen niet snel uit elkaar en hebben een licht zoete, vlezige smaak. Tijdens het koken geeft deze boon een roze tint aan het water en andere ingrediënten. Voeg pas wat zout toe als de bonen zachter geworden zijn door het koken, anders wordt het velletje hard. De bonen stammen uit Zuid-Amerika en zijn met name populair in de Latijns-Amerikaanse, Indiase en Caribische keuken.

 

Kidneybonen moeten goed worden geweekt omdat het velletje in rauwe vorm giftige stoffen bevat. Het is van belang dat de bonen daarna eerst 10 minuten stevig koken voordat ze gaar worden gekookt. Ze kunnen naast de chili con carne ook in salades en stoofpotten worden verwerkt. In Rusland worden de rode bonen verwerkt in salades en met pruimenjam tot een stoofpot.

Recepten met kidney bonen

Kies hier een lekker recept.

Menu Sluiten