Alles over de smaak, toepassing en voordelen van bonen
Witte bonensoep met gehaktballetjes

Alles over de smaak, toepassing en voordelen van bonen

Witte bonensoep met gehaktballetjes

Bonen en hun smaak

Er zijn ontzettend veel soorten bonen en allemaal hebben ze een unieke smaak.  Lees nu alles over de smaak, toepassing en voordelen van bonen. De meest bekende bonensoorten zijn bruine bonen, witte bonen en kidneybonen. Bruine bonen worden overal ter wereld gegeten. Ze hebben een zachte romige smaak en passen daardoor goed in verschillende gerechten. Witte bonen zijn nog het meest bekend vanwege de witte bonen in tomatensaus. In Engeland is het onderdeel van het English breakfast en worden de witte bonen in tomatensaus gegeten met een worstje, bacon en eieren. Witte bonen hebben geen uitgesproken smaak en een dun velletje en ze zijn perfect door hun vermogen om andere smaken op te nemen. Kidneybonen zijn rode bonen en hebben de vorm van een nier, vandaar de naam. Ze hebben een lichtzoete smaak en behouden hun vorm waardoor ze vaak gebruikt worden in chili’s.

Lees meer over bonen en hun smaak

Bonen in gerechten

We benoemden het hierboven al even maar bonen zijn veelzijdig! Ze hebben een vrij neutrale smaak en passen in vele gerechten. Gedroogde bonen week je voordat je ze in gerechten kunt verwerken eerst een nacht in koud water. Vervolgens kook je ze nog in circa 45 minuten gaar. Dit kun je combineren wanneer je een stoofgerecht maakt bijvoorbeeld. Maar wanneer je bonen in een ander gerecht wil verwerken, is het aan te raden om ze eerst te koken. Doe dit gelijk in grotere hoeveelheden. Je kunt de gekookte bonen namelijk prima invriezen! In ons overzicht over de verschillende soorten bonen vind je alle informatie over hun toepassing en lekkere recepten zoals bruine bonen curry met rijst en witte bonenstoof met tomaat en kabeljauw. En wat denk je van een lekkere salade met zwarte bonen of zwarte bonenburgers? Vergeet ook de zoete toepassing niet! Je kunt namelijk enorm goed bakken met bonen, wist je dat al?

Bonen in gerechten

De voordelen van bonen

Bonen hebben ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Ze zijn voedzaam, bevatten vitamines en mineralen en veel vezels. Allemaal redenen om vaker bonen op het menu te zetten. Ook wanneer je op de lijn let, is het slim om peulvruchten in je eetpatroon te integreren. Bonen bevatten relatief weinig calorieën maar zitten dus wel vol goede voedingsstoffen. In dit artikel leggen we uit waarom bonen perfect zijn als je wilt afvallen. Al die voordelen maken bonen tot een geweldige basis om je lijf gezond te houden. Zo verlagen het LDL-cholesterol en door de eiwitten ben je na een maaltijd met bonen goed verzadigd. Bekijk dus snel alle recepten met bonen voor heerlijke inspiratie!

Lekker koken met bonen

Bakken met bonen

Heb je er ooit aan gedacht om te gaan bakken met bonen? Het is heerlijk! De ietwat zoetige, nootachtige smaak van bonen komt goed naar voren in deze zwarte bonen brownie. Doordat deze gezoet is met dadels  kun je gerust een stukje bij je ontbijt eten! Lekker toch?!

Naar het recept

Video's

We hopen dat je weer genoeg inspiratie hebt om lekker de keuken in te duiken. Laat je het ons weten als je gesmuld hebt?

menu-bars menu-close Menu Sluiten