Recept met bonen
Ambachtelijk, hippe bonenmaaltijd

Recept met bonen

Ambachtelijk, hippe bonenmaaltijd

Ambachtelijk hip

‘Wat kunnen tijden toch veranderen, he?’ zegt ze, terwijl ze in een pan met kidneybonen roert. ‘Vroeger aten we bonen uit armoede en nu zijn ze hip’.

Hip, dat wel ja. Maar dan op ambachtelijke wijze bereid. Want deze bonen komen niet zomaar uit een potje of blikje. Aan deze bonenpot gaat een gedegen voorbereiding vooraf.

M’n moeder heeft een keuken waar je zo lekker kunt hangen wanneer ze weer eens het zoveelste overheerlijke gerecht klaar maakt. Gelukkig kan ik de laatste tijd weer wat vaker van haar culinaire kwaliteiten proeven, omdat ik regelmatig voor een opdracht naar het noorden van het land reis. Mams roert in de pan met chili con carne terwijl we kletsen over de tijd waarin ze dit gerecht voor het eerst maakte, in de tijd van de flower power begin jaren zeventig.

Wat is het toch jammer dat we het relaxte koken in de jaren daarna hebben ingeruild voor kant en klare maaltijden uit het schap van de supermarkt. Hoe sneller klaar, hoe beter, leek toen het ideaal. Met als hoogtepunt het klaarmaken van maaltijden in de magnetron.

Hoe goed past het ambachtelijk bereiden van een maaltijd nu dan weer in deze tijd. Ik ben zelf ook al langere tijd voorstander van liefdevol koken met aandacht. Slow cooking, een beetje mindful bezig zijn in de keuken, zeg maar. Dat zouden meer mensen moeten doen, mijmer ik terwijl ik haar zo observeer.

In een tijd waarin teruggegrepen wordt naar vervlogen idealen, is het maken van een ambachtelijke bonenmaaltijd nog niet zo’n gek idee. In gedachte zie ik al een paar hipsters voor me die op een zondagmiddag gezellig met elkaar in de keuken staan. Baarden, lange wijde jurken, Indie rock op de achtergrond en een glas wijn op het aanrecht. Ik zie mezelf er al bij staan.

‘Uit een pakje van 500 gram gedroogde kidneybonen haal je wel een maaltijd voor zes personen’, haalt mijn moeder me weer bij de les. ‘Ik heb de bonen gisterenavond al in een pan met water gezet. Ze moeten helemaal onder water staan. Vlak voordat je naar bed gaat nog even kijken of ze nog steeds kopje onder staan, want ze nemen wel wat vocht op. De volgende ochtend vul ik weer wat water bij en kook ik de bonen vervolgens in een uur tot anderhalf uur gaar’.

Tips van m’n mams:

‘Omdat tegenwoordig peulvruchten worden gezien als vleesvervanger, kun je het gehakt ook weglaten. Maar dan komt het wel op de kruiden aan’.

‘Bewaar het kookvocht van het koken van de bonen, want daar kun je de saus nog mee aanlengen’

‘De salieblaadjes doe ik erin omdat die helpen met het verteren van de bonen.’

De persoonlijke blog van Trinke.

0
0/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 6 personen.
  • Voor 4-6 personen
  • 500 gram gekookte bonen
  • 350 gram gehakt (optioneel)
  • 360 gram biologische mais (uit pot)
  • 2 biologische wortels
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 el chilikruiden
  • gemalen peper en zout
  • 3 blaadjes salie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 grote laurierblaadjes (even knikken met de nagel, dan geeft het meer smaak)
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten