Haal de warmte in huis met erwtensoep

Stevige erwtensoep met zoete aardappel en gerookte kip buufenbuuf

Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep dik. Doorgaans wordt snert vooral in de herfst en winter gegeten. Erwtensoep wordt gemaakt van ingrediënten die elk op zich lang houdbaar zijn. De traditionele basis is een vleesbouillon van gezouten vlees, waaraan gedroogde spliterwten worden toegevoegd.

De hoeveelheden en de keus van verdere ingrediënten variëren. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten ook knolselderij en prei, andere voegen wortel, ui, bleekselderij en ook aardappel toe. De soep bevat vaak ook vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot en natuurlijk ook rookworst.

Dat je met erwtensoep kunt variëren laten wij je graag zien. Een enthousiaste groep foodbloggers is voor ons aan de slag gegaan met hun variatie van de erwtensoep en dit heeft geresulteerd in een grote variatie van deze bekende soep. Van vega tot Turks tot bourgondisch ze staan er allemaal tussen.

Liever stap voor de stap bekijken hoe je erwtensoep maakt? Kook mee met Petra. In een korte kookvideo laat ze je zien hoe eenvoudig je een traditionele erwtensoep op tafel zet.

Laat je ons weten wat jouw favoriet is?

Eet smakelijk!

Stuur
Deel
Menu Sluiten