Peulvruchten zijn hele kleine voedzame vitaminebommetjes die onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Ze zijn vezelrijk, bevatten plantaardige eiwitten en diverse vitamines.
Doordat het eiwit uit de peulvrucht een volwaardig eiwit is, is een peulvrucht een uitstekende vleesvervanger. Met 75 gram peulvruchten vervang je 100 gram vlees. Niet alleen veel milieubewuster maar ook diervriendelijker. Volwaardige eiwitten hebben een hoge biologische waarde waaruit het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten kan opbouwen. Naast deze volwaardige eiwitten bevatten peulvruchten ook langzame koolhydraten waardoor je bloedsuiker niet snel stijgt, te veel pieken in je bloedsuiker is niet gezond. Een te veel aan snelle koolhydraten leidt juist tot overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk. Het leidt op den duur tot diabetes type 2, wat tegenwoordig als welvaartsziekte nummer 1 wordt gezien.
In langzame koolhydraten zitten veel vezels die niet alleen de bloedsuikerpieken verminderen maar je ook een langer verzadigd gevoel geven waardoor je slechte tussendoortjes laat staan. Daarnaast zijn peulvruchten vetarm, bevatten weinig calorieën en zitten boordevol mineralen. Denk hierbij aan ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Ook bevatten peulvruchten veel B vitamines waaronder B1 en B6.