Peulvruchten zijn een eiwitrijke vrucht uit de peul van een vlinderbloemige plant. Ze bevatten weinig (onverzadigde) vetten, zijn rijk aan vezels en glutenvrij. Hierdoor kun je ze zien als voedzame vitaminebommetjes die onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Peulvruchten zijn er in drie soorten: erwten, bonen en linzen. Elke soort heeft hun eigen smaak en textuur. Peulvruchten zijn in veel gerechten te gebruiken, denk aan salades, soepen, spreads en burgers! In dit artikel lees je wat peulvruchten zijn, welke gezondheidsvoordelen ze bieden en hoe je ze eenvoudig kunt bereiden!
Peulvruchten zijn eiwitrijke vruchten die groeien in de peul van een vlinderbloemige plant. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en bevatten weinig (onverzadigde) vetten. Voorbeelden van peulvruchten zijn bonen, linzen en erwten, die je in veel gerechten kunt gebruiken als voedzame toevoeging of vleesvervanger. Sommige peulvruchten worden gegeten voor hun zaden, terwijl bij andere zowel de zaden als de peul worden gegeten.
Een peul is een eiwitrijke vrucht van een vlinderbloemige plant. Deze bestaat uit een vruchtblad en gaat bij rijpheid open aan beide zijden. Hieruit komen eetbare zaden zoals bonen, linzen en (kikker)erwten. Omdat peulvruchten groeien in peulen, zijn ze van nature rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Hierdoor zijn ze een bron van gezonde voedingsstoffen en goed te gebruiken als vleesvervanger. Sommige peulvruchten worden gegeten voor hun zaden, zoals doperwten, bonen en pinda’s, terwijl bij andere zowel de zaden als de peul worden gegeten, zoals bij sperziebonen, snijbonen en peultjes. Alle peulvruchten soorten:
Erwten
Bonen
Linzen
Kiezen voor gedroogde peulvruchten heeft veel voordelen:
Het bereiden van gedroogde peulvruchten is eenvoudig. Houd rekening met de week- en kooktijd en start op tijd. Kook direct een grotere hoeveelheid zodat je een deel in de koelkast kunt bewaren (2-3 dagen) of kunt invriezen. Zo heb je altijd een voorraadje bij de hand! Om peulvruchten te bereiden, volg je deze stappen:
Je vindt meer dan genoeg recepten met gedroogde peulvruchten op de site om gevarieerd te kunnen eten. Van soepen tot salades en van stoofschotels tot lekkere snacks! Voor inspiratie bekijk onze recepten pagina. Wij hebben onze favorieten op een rijtje gezet:
Wat zijn voorbeelden van peulvruchten?
Voorbeelden zijn bonen (witte, bruine, kidney), linzen (rode, groene, zwarte), kikkererwten, spliterwten en groene erwten.
Wat is het verschil tussen peulvruchten en bonen?
Bonen zijn een type peulvrucht. Peulvruchten is de verzamelnaam voor eetbare zaden uit een peul, zoals bonen, linzen en erwten.
Zijn peulvruchten gezond?
Ja! Peulvruchten bevatten veel plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en B-vitamines. Ze helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zijn goed voor hart en vaten.
Moet je peulvruchten weken?
De meeste gedroogde peulvruchten (zoals bonen en kikkererwten) moet je 8-12 uur weken. Linzen en spliterwten hoef je niet te weken.