Wat zijn peulvruchten?
Wat zijn peulvruchten

Wat zijn peulvruchten?

Wat zijn peulvruchten

Wat zijn peulvruchten en hoe maak je ze klaar?

Van witte bonen in tomatensaus tot winterse snert, dit lekkers maak je natuurlijk met gedroogde peulvruchten. Gezond, lekker en niet duur. Een onmisbaar ingrediënt in in jouw voorraadkast. Maar wat zijn peulvruchten en hoe maak je ze klaar? Lees verder en je komt er alles over te weten.

Peulvruchten zijn zaden van de vlinderbloemige plant

Peulvruchten zijn de zaden van de vlinderbloemige plant die in peulen van de plant groeien. Soms worden alleen de zaden gegeten (doperwten, bonen, pinda’s) en soms worden de zaden in de peul als geheel gegeten (sperziebonen, snijbonen, peultjes).
Verse peulvruchten vallen onder de groenten, omdat ze dezelfde kenmerken hebben, zo bevatten ze veel vitamine C. Pinda’s zijn ook peulvruchten, maar lijken qua voedingswaarden veel op noten en worden daarom bij de noten geplaatst volgens het voedingscentrum.

En dan heb je ook nog de:
Kiemgroenten: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé; en de
Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu. Deze worden vaak gebruikt als vleesvervanger.

Op peulvruchten.nl gaat het alleen om gedroogde peulvruchten.
Alle gedroogde peulvruchten bekijken.

Peulvruchten zijn heel gezond, wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel:

De gezondheidsvoordelen van peulvruchten

Waarom kiezen voor gedroogde peulvruchten?

Kiezen voor gedroogde peulvruchten heeft veel voordelen; je bepaalt zelf hoeveel je gebruikt en zet de rest weer terug in de voorraadkast, ze bevatten geen toegevoegd zout, je bepaalt je eigen bite en ze zijn ook nog eens heel goed betaalbaar.

Hoe maak je gedroogde peulvruchten klaar?

Lijkt het je lastig om met gedroogde peulvruchten aan de slag te gaan? Lees dan snel verder en je zult zien dat het veel makkelijker is dan je misschien denkt:
voor alle gedroogde peulvruchten geld  dat je ze eerst heel goed moet wassen voor je ze gaat gebruiken, het is een natuurproduct en kan daardoor misschien een steentje bevatten en die wil je niet in je eten.

Daarna ga je ze weken om de kooktijd te verkorten. Zet de peulvruchten voor je naar bed gaat of voor je ’s ochtends de deur uitgaat in een pan met schoon water, 3 x de hoeveelheid weekwater van de gedroogde peulvruchten.
Linzen en groene spliterwten hoef je alleen goed te wassen en daarna kun je ze direct koken.

Na het weken kun je de peulvruchten koken in het weekwater of in schoon water. Kijk hier voor de kooktijden per peulvrucht.

Proef tijdens het koken af en toe, om zo de juiste bite te krijgen.

Peulvruchten recepten

De peulvruchten kun je na het koken goed bewaren in een goed afgesloten bakje in de koelkast.
Het is gezond om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten, dus een bakje peulvruchten in de koelkast zorgt ervoor dat je ze alleen nog maar aan een maaltijd of salade hoeft toe te voegen of rooster ze met wat kruiden in de pan en eet ze als snack.
Je kunt de peulvruchten ook gebruiken om er direct een lekkere maaltijd mee te maken.

Voor inspiratie bekijk onze recepten en probeer zeker deze favorieten eens

menu-bars menu-close Menu Sluiten