Cannellinibonen

Deze witte boontjes, die toch wel erg veel lijken op de normale witte boon, komen uit Italië. Toscane om precies te zijn. Wat kan je er allemaal mee? Nou, van alles! Stop de boontjes bijvoorbeeld in een koude of warme pasta of maak er soep mee. Ze zijn heerlijk in minestronesoep of tomatensoep, maar zelfs Nederlandse groentesoep kan er gelijk een heel stuk smaakvoller door worden.

Zoals al verteld hierboven komen deze boontjes uit Italië en veel Italianen zijn er dol op. Dit komt vooral doordat het past bij erg veel gerechten uit dit land. De boontjes zijn namelijk wat milder dan de meeste andere bonen, maar ze voegen wel degelijk een unieke smaak toe aan je gerecht, zoals een salade. Bovendien bezitten de Cannellini boontjes een zachte textuur en past het perfect bij een salade met juist knapperige groenten, zoals sla, komkommer en ui.

Je zou denken dat de Cannellini boon wellicht te saai is om je gerecht echt spannend te maken maar niks is minder waar. Zodra je een boon proeft merk je gelijk dat de nootachtige smaak wel degelijk opvalt en raak je vast, zoals veel Italianen voor je, geïnspireerd om er van alles spannends mee te gaan doen.

Wat nog een voordeel van deze boon is, is dat dit barstensvol zit met allerlei soorten vezels en vitaminen. Naast dat de boon dus super lekker is, is die ook erg gezond. De verse variant is weer net ietsje gezonder trouwens dan de variant in blik. Ben je dus een echte gezondheidsfreak en wil je het maximale halen uit de boon, kies dan voor de verse of de ingevroren variant. De boontjes zijn gelukkig helemaal niet duur en, zoals we hieronder verder vertellen, gemakkelijk te verkrijgen bij vele supermarkten.

Wat zijn het en waar koop je ze

Als je een goede beschrijving wilt van de Cannellini boon, dan kan je het beste denken aan de veel bekendere kidneyboon. Ze komen dan ook uit dezelfde familie en daarom lijken ze op elkaar qua vorm. Ze smaken ook min of meer hetzelfde. Alleen de kleur is anders en de Cannellini boon lijkt door de witte kleur op het eerste gezicht op de typische witte boon.

De Cannellini bonen zijn zo divers dat je er eigenlijk alles mee kan. Voor het gemak beschrijven we hieronder toch even wat ideeën zodat je mogelijk al geïnspireerd raakt. Allereerst zijn ze vaak te vinden in een typische Italiaanse stoofschotel. Je kan allerlei Italiaanse kruiden, kip en andere bonen toevoegen. Vooral in combinatie met tomatensaus kan je er echt iets lekkers mee maken. Voeg qua kruiden wat rozemarijn, basilicum of oregano zodat je een typisch Italiaanse gerecht op tafel hebt. De kooktijd van de bonen is erg kort dus ook de bereiding van de stoofschotel hoeft niet lang te duren.

Een tweede optie is om sla, tomaten en rode ui toe te voegen zodat je een lekker bijgerecht kan maken. Hiervoor moet je de boontjes nog wel even koken of de voorgekookte variant even kopen.

En dan de laatste optie die ook uit Italië komt: de cannellini bonen pureren en ze als groente serveren naast wat aardappels en een lekker stukje beef. Je hoeft je geen zorgen te maken over een lange kooktijd, want door de zachte structuur zijn ze erg gemakkelijk te pureren en zo gaar.

Je kan deze witte boontjes, die erg smaakvol zijn, kopen bij elke grote en lokale supermarkt zoals de Jumbo, de Lidl of de AH. Verschillende merken, zowel de A-merken als de B-merken hebben de boontjes. Over het algemeen verschilt de kwaliteit niet heel erg veel overigens tussen de merken. Veel klanten vinden de A-merken niet even wat verser smaken en wat knapperiger. Maar de B-merken werken prima als je de boontjes gebruikt als toevoeging aan tafel of in een stoofschotel. Als je ze toch gaat pureren dan zijn juist de wat zachtere B-merken wat handiger om te gebruiken.

Je vindt de cannellini bonen bij de verse groenten, de diepvriesgroenten of de groenten in blik bij vrijwel iedere grote supermarkt. Gedroogd zijn ze trouwens ook beschikbaar bij bijvoorbeeld de AH en de Jumbo, maar dan moeten ze wel nog eerst even een dagje weken in koud water.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten