Edamame

Vanuit de Nederlandse keuken ben je inmiddels vast volledig gewend aan gerechten met witte en bruine bonen. In de traditionele keuken van Nederland zijn deze bij diverse gerechten die vaak gegeten worden, te vinden. De sperzieboon ken je ongetwijfeld ook wel. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten te vinden in de supermarkt tegenwoordig.

Neem als voorbeeld de edamame boontjes. Dit is een erg smaakvolle boon die wel wat wegheeft van de witte boon voordat deze gekookt wordt. In tegenstelling tot de witte boon is deze edamame boon echter afkomstig van de sojaplant. Heel simpel gezegd is het ook niet meer dan een onrijpe sojaboon die je met peul en al kookt en hierna op eet. Een lekker alternatief boontje dus!

Wat zijn edamame bonen?

Door de groene kleur vallen edamame bonen gelijk op en ook de wat dikkere vorm zorgt ervoor dat het nauwelijks lijkt op de traditionele soorten boontjes die vaker gegeten worden. Waar deze gezonde bonen precies vandaan komen, dat is onbekend. Maar ze zijn wel al sinds jaar en dag te vinden in landen zoals Japan of Korea. Welke van de twee landen ze het eerst oogsten is echter niet helemaal duidelijk.

Nadat de edamame bonen internationaal bekend zijn geworden werden deze in Amerika, vooral in Hawaii, ook veel gegeten. Hierna zijn de peulvruchten overgewaaid naar het Europese continent en sinds korte tijd weet de Nederlandse boonliefhebber ze steeds vaker te vinden. Wat hieraan nog meer bijdraagt zijn de sushi restaurants, die in de afgelopen tien jaar steeds populair zijn geworden. Menig sushi restaurant heeft de gezonde edamame boontjes op de kaart staan, naast de sushi natuurlijk.

Edamame boontjes zijn dus steeds populairder geworden. Je kunt ze tegenwoordig dan ook gewoon bij de lokale supermarkt kopen. Je vindt ze zowel in de koeling als in de diepvries. Let, voordat je de boontjes in je winkelwagentje stopt, wel even op de houdbaarheidsdatum en bekijk goed wat het bewaaradvies is zodat ze langer eetbaar blijven.

Als je een hap hebt genomen van deze boontjes dan merk je zelf vrijwel direct dat ze doen denken aan een mix tussen een noot en sperziebonen. Qua smaak vallen ze, naast het uiterlijk, dus ook zeker op. Erg leuk dus voor als je jouw eetgasten een keertje wilt verrassen met wat nieuws en wat gezonds.

Hoe maak je edamame klaar

Net als veel andere boonsoorten is het de bedoeling om ze even te gaan doppen voordat je ze gaat koken of gaat wokken. Daarna zijn ze gelijk klaar om te eten. Het koken van de boontjes duurt in totaal 20 minuten en als je ze wilt gaan (roer)bakken moet je rekening houden met een baktijd van ongeveer 10 minuten.

Naast de bovenstaande twee kookmethoden zijn er vele manieren om de bonen klaar te maken. Je kan ze verder gaan bakken in boter of roerbakken zodat het een erg traditioneel Aziatisch gerecht wordt. Je kan de boontjes bij wat aardappelen en groente serveren, maar in een poké bowl stoppen behoort zeker ook tot de mogelijkheden. Eet je jouw edamame boontjes liever koud? Laat deze dan afkoelen en stop ze in een lekkere salade. Door de boterachtige structuur zijn ze de ideale toevoeging voor bijvoorbeeld een kom sla met tomaten en wat uitjes.

Als laatste kan je de boontjes los als gezonde snack gaan eten. Pak hiervoor simpelweg een kom en laat de afgekoelde boontjes hierin. Even wat zout of kruiden toevoegen en genieten maar!

Waar kan ik edamame kopen?

Vroeger kon je maar bij een select aantal internationale supermarkten de boontjes vinden, maar gelukkig zijn deze tegenwoordig bij iedere grote supermarkt te vinden en dus ook te koop. De prijs is wel wat duurder dan andere boontjes. Maar de verwachting is dat, wanneer ze nog vaker gegeten worden, de prijs af gaat nemen omdat de importhoeveelheid van de edamame boon toeneemt.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten