Tuinerwten

Doperwten, tuin erwten, gele erwten. Je hebt tegenwoordig in de supermarkt erg veel verschillende soorten erwten vers of in blik in de schappen. Geen wonder, want deze kleinere groente wordt nog steeds erg graag gegeten als avondmaaltijd door de typische Nederlander. Ze passen bijvoorbeeld perfect bij wat aardappels en een stuk vlees, de oud Hollandse maaltijd die meerdere keren per week genuttigd wordt. Erwtjes worden over het algemeen beschreven als een lekkere groente, wat ze erg meteen erg gezond maakt en populair.

Welke eigenschappen en voedingswaarde hebben erwten, zoals doperwten, dan precies dat de groente erg gezond maakt? Eigenlijk teveel om op te noemen, maar we doen hieronder toch een poging om de belangrijkste gezonde eigenschappen van erwtjes te beschrijven. Hierna duiken we in de verschillende soorten en waar je erwtjes allemaal kan kopen. Dit laatste kan je vast al raden, maar voor de volledigheid vertellen we het toch even kort.

Erwtjes bevatten erg veel vezels, ruim voldoende vitamine C en daarnaast ook nog is kalium en foliumzuur. Al deze voedingswaarden leiden onder andere tot een lagere kans op darmkanker en daarnaast levert het een goede stofwisseling op. Erwtjes zijn dus eigenlijk een soort superfood die passen in ieder soort dieet. En ze zijn, bijvoorbeeld in blik, ook nog is een van de goedkopere groentesoorten. De verse erwtjes, zoals doperwten, zijn dan weer ongeveer gelijk geprijsd met andere soorten groenten, zoals boontjes of witlof.

Wist je trouwens dat bevroren doperwten net wat gezonder zijn dan verse erwten die je in de supermarkt kan vinden? De oorzaak hiervan ligt in het feit dat de doperwten al twee uur na het oogsten moeten zijn ingevroren volgens de wet. Door die maatregel blijven alle vitamines in de erwt en blijft het dus super gezond en vers. Dit wil niet zeggen dat verse erwten veel minder gezond zijn trouwens. Maar waarom zou je niet kiezen voor gemak én de gezondste optie? Diepgevroren erwtjes kan je namelijk goed bewaren voor een langere tijd en verse moeten helaas toch binnen een week op, zelfs al liggen ze in de koelkast.

Een klein nadeel dat deze kleine groentesoort heeft, is dat je ze niet rauw kan gaan eten. Je moet de erwten, alle soorten erwten, altijd koken of meekoken in een saus voordat je ze kan gaan eten. Hierdoor haal je alle giftige stoffen eruit en blijft enkel een gezonde en voedzame erwt over. De kooktijd is gelukkig niet al te lang door de grootte van deze groente.

Door de grootte zijn ze trouwens perfect voor stoofschotels, wok gerechten, sauzen, of gewoon los. Je kan bij sommige versies van de gerechten zelfs de erwten als laatste toevoegen aan de pan omdat de kooktijd ongeveer maar 5 minuten is. Voor de diepvries erwten geldt een iets langere kooktijd, die je weer kan verkorten door ze eerst te laten ontdooien.

Deze groene, voedzame bolletjes zijn perfect voor groentesoep of de alom bekende erwtensoep. Vooral doperwten kan je gebruiken. Maar hiernaast kan je ze verwerken in ieder soort soep en voegen ze telkens weer hun unieke smaak en vitamines toe. Uiensoep met doperwten erbij? Waarom zou je het niet proberen! Hierdoor wordt de soep nog gezonder.

Om erwten te vinden in de supermarkt, zoals de AH of de Jumbo, hoef je niet lang rond te kijken. Bij de versafdeling, maar hiernaast bij de kant-en-klare groenten, groenten uit blik of bij de diepvries zijn deze groene bolletjes altijd wel te vinden. Je kan dus altijd gedurende de week en in het weekend genieten van erwtjes bij de avondmaaltijd. Zelfs al zijn de verse soorten erwtjes uitverkocht – al is die kans klein – zijn er blikken genoeg, zoals doperwten.

Erg handig aan een blik erwten is de korte kooktijd en er zijn erg veel variaties te vinden van veel verschillende merken. Deze merken controleren de producten uiteraard ook goed en er is niks mis met erwten uit blik. Ook deze variant bevat genoeg goede voedingswaarden om je avondmaaltijd te voorzien van de nodige vitamines, ijzer en antioxidanten.

menu-bars menu-close Menu Sluiten