Wat zijn gedroogde erwten
Erwten zijn peulvruchten. Ze groeien in een peul. Verse erwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Dit is ook de reden dat ze tot groenten worden gerekend. Plantkundig is de erwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Daardoor vallen de erwten in twee stukken uit elkaar: ze splitsen, vandaar de naam. Je kunt ze dan ook herkennen aan de vorm: de ene kant is bol, de andere plat.
Hoe kook je erwten?
- Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af.
- Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
- Kikkererwten: Laat kikkererwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af.
- Kapucijners: Laat kapucijners 8 uur weken. Kook ze daarna 30 minuten en giet af.