Gevulde zoete aardappel

Inmiddels is de zoete aardappel niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Waar we het een erg lange tijd moesten doen met de normale aardappel, afkomstig uit Amerika, hebben we nu de oranje variant. Deze past onder meer door de oranje kleur van de binnenkant natuurlijk perfect bij Nederland.

Je kan een zoete aardappel, die nog gezonder is dan de normale, even koken of bakken. Maar je kan er natuurlijk nog veel meer mee. Wat dacht je ervan om de aardappel bijvoorbeeld wat korter te koken, de inhoud eruit te halen en vervolgens het omhulsel te vullen? Je kan dan een compleet gerecht samenstellen en bereiden in de oven. Dit in plaats van enkel de zoete aardappel op bord te leggen naast een stuk vlees. Het vlees kan je er gewoon in doen.

Naast rijst, tarwe, maïs en cassave worden aardappels, zo ook de zoete, erg vaak in de avond of middag gegeten en vormen ze een belangrijk deel van vele gerechten. Van Suriname tot Europa en zelfs in Azië wordt de zoete aardappel steeds populairder. In de Verenigde Staten is het tijdens Kerst en daarnaast Thanksgiving Day zelfs een traditie om de zoete aardappel te nuttigen als bijgerecht. De gevulde versie vind je tijdens die feestdagen overigens veel minder terug aan tafel. De Amerikanen koken het liever en gebruiken het als bijgerecht of maken er friet van. De zogeheten sweet potato fries.

De gevulde zoete aardappel is nog een stukje gezonder doordat de schil ook gegeten wordt. Die schil van bevat allerlei belangrijke voedingsstoffen. Eigenlijk is het dus een beetje zonde om telkens de zoete aardappel te schillen en weg te gooien.

Qua inhoud kan je aan van alles denken om in de oranje aardappel te stoppen. Room bijvoorbeeld, stukjes spek of Mexicaanse kip. Maar je zou ook prima andere groenten en vlees in de zoete aardappel kunnen doen en aftoppen met wat kaas. Natuurlijk kan je het dan het beste even allemaal in de oven stoppen. Er is van alles mogelijk. Om je op weg te helpen vertellen we hieronder alvast over wat voorbeelden van de gevulde zoete aardappel die vaak gegeten worden. Natuurlijk kan je wederom alles zelf naar eigen smaak aanpassen.

De zoete aardappel is optimaal eten voor degene die liever vlees links laat liggen en toch proteïne binnen wil krijgen. De vegan en vegetariër kunnen beide genieten van deze groente uit de windefamilie namelijk.

Een versie die volledig vegetarisch en Mexicaans is, is die met yoghurt, zwarte bonen en wat kaas. Als vegan zou je de kaas ook weg kunnen laten. Doordat je ook nog is maïskorrels en de nodige Mexicaanse kruiden toevoegt wordt het een echte Zuid-Amerikaans gerecht voor doordeweeks. Of is het te serveren in kleinere porties voor op een feestje. Hiervoor kan je simpelweg de gevulde zoete aardappel doormidden snijden en serveren aan je gasten. Naast deze versie zijn er nog honderden te verzinnen en dit raden we zeker ook aan om te gaan doen! Met de gevulde zoete aardappel kan je zeker erg veel kanten op.

De bereiding van de gevulde zoete aardappel is erg simpel. Om te beginnen kan je de oven voorverwarmen op 180 graden. In een hoge pan moet je de zoete aardappel even koken. Net wat minder gaar dan je gewend bent. Ondertussen kan je de zwarte bonen en de mais wassen en eventueel een uitje snijden voor nog meer smaak.

Je kan de zoete aardappelen, als de timer gaat, afgieten en in de lengte snijden. Hierna haal je de inhoud uit de aardappel. Vervolgens stop je de ui, de mais, de zwarte bonen en eventueel de kaas erin en gril je het in de oven voor 5 minuten of wanneer de kaas gesmolten is.

De gevulde zoete aardappel is zeker gezond te noemen als je kiest voor de juiste ingrediënten. Als je bijvoorbeeld voor veel groenten, weinig room of een lichtere kaassoort kiest heb je een erg gezonde gevulde zoete aardappel.

Aan de aardappel zelf ligt het in ieder geval niet. Die heeft genoeg voedingswaarde en gezonde eigenschappen. Enkele voorbeelden hiervan zijn vezels, ijzer, magnesium, kalium. Ook de vitamines A en C kan je terugvinden bij de zoete aardappel, in tegenstelling tot de normale. Deze bezit enkel vitamine C en B.

menu-bars menu-close Menu Sluiten