Moksi

Moksi is een typisch Surinaams gerecht dat in dit land nog steeds erg veel gegeten wordt in de avond. Het kost even wat tijd om het klaar te maken, maar het is erg lekker. Bovendien kan je ermee variëren. Iedere Moksi heeft weer een andere ontstaansgeschiedenis en ook nog een andere bereidingswijze. Voor de meeste Moksi’s geldt dat het helemaal niet moeilijk is om een lekkere pan met eten op tafel te serveren en als je alles goed voorbereid kan je echt snel iets speciaals maken. Het is zeker t een keertje wat anders dan een traditioneel Hollands gerecht, zoals een stuk vlees met wat aardappels.

Moksi is, zoals hierboven al beschreven, overgebracht van Suriname naar Nederland. Waarschijnlijk is het meegekomen in de tijd toen Suriname nog een kolonie was van Nederland. Het wordt erg vaak beschreven als typisch comfortfood omdat het, door de toevoeging van vlees en bijvoorbeeld vissoorten als garnalen en Bakkeljauw, erg lekker smaakt en ietwat vettig wordt.

Natuurlijk hoeft dat helemaal niet erg te zijn en is de Moksi toch nog een van de meer gezondere opties die je kan kiezen als avondeten, afhangende van wat je erin stopt. Vooral als je het helemaal zelf maakt. Daardoor kan je voor de meer gezondere vlees- en vissoorten kiezen namelijk zoals garnalen. Makreel zie je ook vaak terug in dit gerecht, dat een klein beetje wegheeft van nasi uit Azië, maar dan Surinaams.

Moksi Alesie

Moksi Alesi, ook wel vaak Masoesa genoemd, is eigenlijk gemengde rijst met vlees. Dit betekent het ook letterlijk. Vele verschillende soorten Moksi Alesi zijn beschikbaar om uit te kiezen en een enkele originele versie voor dit gerecht is eigenlijk niet te geven. Jij kan dus je eigen Moksi Alesie creëren! Wellicht wel met Hollandse ingrediënten erin, zoals erwtjes of sperziebonen of Nederlandse garnalen of juist makreel.

Eigenlijk verzint iedereen wel zijn eigen variatie van Masoesa en experimenteren gebeurt nog steeds genoeg. Vaak duikt plotseling een nieuwe versie op van dit gerecht dat erg snel populair wordt. Wil je dus andere keuken-enthousiastelingen inspireren? Kies dan voor een origineel idee van jezelf.

In de basis blijft Moksi Alesie/ Masoesa natuurlijk wel gewoon een rijstgerecht uit Suriname. Daar passen dus onder andere de vissoorten zoals garnalen, makreel en kabeljauw bij die je allemaal in dat land kan vinden. Moksi met vlees kan trouwens ook gewoon. Bijvoorbeeld met kip of juist varkensvlees.

In de traditionele Surinaamse supermarkt vind je eigenlijk alles dat je nodig hebt om lekkere Masoesa maken. Zoals bakkeljauw, wat eigenlijk gewoon gedroogde en gezouten kabeljauw is, en de traditionele kruiden kan je ook in dit soort supermarkten vinden. Deze kruiden kan je trouwens tegenwoordig kopen in de grotere, Nederlandse supermarkt. Alleen het zoutvlees, wat typisch Surinaams is, kan je vaak in de Nederlandse winkels niet vinden. Daarom is groei van het aantal lokale Surinaamse supermarkten ideaal.

Moksi Alesie met kip, tomaat, rijst, kool en zoutvlees is gemakkelijk te maken. Allereerst moet je even het zoutvlees uitkoken. Dit is nodig om het wat zachter te maken. Doe hiervoor het zoutvlees in een pan met water en kook dit totdat het zacht aanvoelt en je met een vork er gemakkelijk doorheen kan prikken. Hierna kan je het gelijk een stuk gemakkelijk in stukjes/blokjes gaan snijden. Hetzelfde geldt voor de kipfilet en de kool

De volgende stap in het kookproces is om een pan met olie, dit kan iedere soort olie om mee te koken zijn te verhitten. Kies wel voor een grote pan want je moet de rijst later nog even gaan toevoegen hieraan. Je kan nu een uitje fruiten en knoflook toe gaan voegen. Net als tomatenpuree en tomaten. Hierdoor krijgt het een mooie rode kleur, zelfs zonder kruiden!

Doe daarna de kipfilet en het zoutvlees erbij. Laat dit ongeveer 5 minuten goed gaar worden. Vervolgens voeg je alle soorten kruiden toe die je maar wilt, zoals Masoesa poeder, wederom afkomstig uit Suriname. Wanneer je klaar bent met het mengen van de ingrediënten dan voeg je water toe aan de pan en kan je de rijst, met bouillon, erbij doen. Daarna is het een kwestie van goed roeren en kan je het laten gaarkoken met de deksel erop. Vergeet de deksel zeker niet. Hierdoor wordt het sneller gaar en minder zompig

Moksi Meti

Moksi Meti is nog een andere vaak gemaakte variant van Moksi. Het is wederom met diverse vleessoorten erbij, zoals geroosterde kip, varkensvlees of worst. Moksi Meti maak je precies hetzelfde als de Moksi Alesie. Je vervangt gewoon het zoutvlees voor geroosterd varkensvlees. Dit laatste is wat gemakkelijker te verkrijgen in Nederland. Dus als je er zeker van wilt zijn dat je het gerecht kan serveren of je hebt geen traditionele supermarkt in de buurt dan is Moksi Meti uitermate goed geschikt.

De kruiden verschillen wel nog een klein beetje van Moksi Alesie. Zo kun je in dit gerecht enkel kruidnagels, paprikapoeder en cayennepeper vinden. Voor de rest is het wederom gewoon rijst toevoegen als het vlees is gegaard. Net als volgens de directies hierboven dus!

menu-bars menu-close Menu Sluiten